Tentang Teman

Found this old viral notes. I have no idea who wrote it. Some of you might have read it, but I think it is still worth sharing here. Something that happens, not only in my life, but I guess in almost everyone’s life in this era where people are engaged with social media. I voluntarily give this a title:

TENTANG TEMAN
Dulu kita bilang: “Bareng-bareng terus ya.”.
Lalu: “Yang penting jadwal kumpul diatur aja.”.
Kemudian jadi: “Yang penting masih bisa ketemu udah syukur.”.

Sampai akhirnya:
“Mereka apa kabar ya?”
“Udah lama enggak ketemu.”
“Kangen mereka yang dulu.”

Dulu kalau mau kumpul tinggal kumpul, tidak perlu banyak alasan untuk berkumpul. Lama kelamaan hanya sempat berinteraksi lewat chat group, dan yang merespon hanya sedikit dan makin sedikit, hingga akhirnya masing-masing sibuk sendiri.

Kalau sudah begini, tidak bisa menyalahkan siapa-siapa. Memang masanya saja yang sudah habis, dan kita cuma bisa bilang, “Sukses bro, see you on top.”.

Akan ada satu titik saat kita menoleh ke belakang, lalu sadar bahwa teman-teman yang dulu selalu bersama, satu persatu mulai menghilang.

Dari yang ingin menyapa tinggal menyapa, hingga saat ingin memulai chat harus bertanya dulu apakah dia sedang sibuk atau tidak.

Dari yang asal men-tag foto-foto aib, hingga saat ingin menambah comment saja ragu karena banyak comment dari teman-teman barunya.

Dari yang dulu obrolan tidak perlu ada topik pun sudah seru, hingga memulai obrolan dengan teman lama harus menunggu saat ada keperluan.

Dari yang tidak malu meminjam uang, hingga saat hanya untuk sekadar menanyakan kabar pun segan.

Akhirnya kita cuma berani menyimak kabar teman-teman lama di social media, dan dalam hati berkata, “I’m happy that you are all okay.”.

***

Jangan pernah meremehkan secuil rasa kangen. Kalau ada yang mengajak berkumpul, usahakan datang walau tidak sedang kangen banget, atau pun saat sedang malas.

Jangan menunggu susah-senang-bersama hingga susah-ngumpul-bareng. Who knows it will be your last? Or theirs?

Teman memang akan datang dan pergi, tetapi teman sejati akan menemani hingga rambut memutih. Menceritakan kisah-kisah masa pertemanan dengan anak cucu bersama. Menjalani jatuh bangun dan suka duka hidup bersama.

“Kalian itu teman-teman terbangke, terkampret, tergila, terbangsat yang pernah gua miliki, tapi gue bangga sama kalian!”

Can we do it again?
Before the first thing you realize when you wake up the next day is that it’s all already gone.

Will all the good things end? Sure, it will.

Advertisements
Standard

Be grateful, be happy!

I’m happy when I eat fresh fruit, when I burst out laughing, when I discover a new song, when I finish a good book, when I wake up and feel relaxed. I’m glad to have friends, family, a home, food when I’m hungry, hot water when I shower. I love being able to live and see the seasons change, to have gifts at my birthday, to travel sometimes, to have a good education and a great access to culture. I’m flattered when people compliment me, when people smile at me, when people are polite to me.

There are soooo many things that make life so simple and easy. I will always think about them more than all the bad things that will happen to me. I don’t have time to be sad everyday and ungrateful.

I have every reason in the world to be happy 🙂

Standard

Noted It, Dev! #1

Let’s do the things you used to talk about doing but never did. Know when to let go and when to hold on tight. Stop rushing. Don’t be intimidated to say it like it is. Stop apologizing all the time. Learn to say no, so your yes has some oomph. Spend time with the friends who lift you up and cut loose the ones who bring you down. Stop giving your power away. Be more concerned with being interested than being interesting. Be old enough to appreciate your freedom, young enough to enjoy it.

Finally, know who you are.

Standard

Empty Road

Can’t stop imagine your body touched my back and your hands wrapped around my waist in everytime I  ride my motorcycle.

Do you still remember my poky habit? I wiggled the rearview mirror to see your face when I’m riding.

I’m still doing that.

Then I realized that you’re not behind my back anymore.

Hey, how are you?

Standard